SPHT

Tmi Hirnuva Hevonen tarjoaa myös sosiaalipedagogista hevostoimintaa (SPHT). SPHT tähtää henkilön toimintakyvyn ylläpitämiseen tai palauttamiseen. Syrjäytymisen ehkäisy, kuntouttaminen tai muut henkilökohtaiset syyt voivat antaa tarvepohjan sosiaalipedagogisen hevostoiminnan voimaannuttavalle ja eheyttävälle palvelulle.

SPHT ohjaajan pätevyys hankitaan täydennyskoulutuksena. Mm. Itä-Suomen ja Turun yliopistot järjestävät kyseisiä koulutuksia yhdessä eri hevosalan oppilaitosten kanssa.

SPHT luokitellaan erityisryhmienratsastukseksi, mutta toiminta pitää sisällään paljon muutakin kuin ratsastusta ja joissakin tapauksissa nimenomaan kaikkea muuta hevostoimintaa paitsi ratsastusta. SPHT:n puitteissa ei siis varsinaisesti opeteta/opetella ratsastusta. Hirnuvan Hevosen tallissa kaikki eläimet osallistuvat sosiaalipedagogiseen toimintaan, asiakkaan tavoitteiden mukaisesti.

SPHT on aina suunnitelmallista ja tavoitteellista. Toiminta suunnitellaan ja yksilöidään aina asiakkaan tarpeisiin. Osallisuus, omakohtainen kokeminen ja tekeminen, sekä joukkoon kuuluminen ovat avainasemassa sosiaalipedagogisessa toiminnassa.

Paras hyöty tulee säännöllisistä käynneistä (kerran viikossa) sekä oikein mitoitetusta asiakkuussuhteesta. Vähintään 3 kk:n jaksoa eli n. 12 käyntiä suositellaan, jotta toiminnan vaikuttavuus alkaa kantamaan. Jokainen käynti, se ensimmäinenkin, antaa aina jotain mutta pysyvien tulosten aikaansaamiseksi tarpeeksi pitkä asiakkuus on tärkeää.