Miksi / miten hevonen voi auttaa?

 Hevonen on herkkä saalis- ja laumaeläin, joka toimii edelleen alkukantaiseen käyttäytymiseensä perustuen. Hevonen tarkkailee ympäristöään jatkuvasti ja tekee huomioita mitä pienimmästäkin asioista. Ihmisen mielialat ja asenteet hevonen vaistoaa herkästi. Vartalomme liikkeet ja eleemme hevonen huomaa myös. Hevonen lukee meidän lähettämiämme niin tiedostettuja kuin tiedostamattomiakin viestejä ja omalla käytöksellään antaa palautetta eli viestii takaisin.

Me emme aina hallitse kehoamme tai mieltämme. Hevonen on kuin peili, joka peilaa käyttäytymistämme. Hevosen avulla voimme harjoitella tunteiden ja kehomme hallintaa sekä ristiriitaisen viestinnän karsimista.

Kaikista hevosista ei ole SPHT hevosiksi, sillä hevoselta vaaditaan herkkyyttä mutta myös tasaisuutta turvallisen toiminnan takaamiseksi. Hevosen pitää myös haluta työskennellä ihmisen kanssa, sitä ei voi pakottaa näihin töihin.

Koulutettu tulkki eli SPHT ohjaaja on myös tarpeen. Hän osaa tulkita omaa hevostaan ja sen käytöstä sekä selittää käytöksen asiakkaalleen.

Hevos- ja eläinavusteinen toiminta sisältää myös elämyspedagogiikkaa. Mikä sen hienompi hetki kuin iso eläin painaa päänsä kainaloosi ja viestii: ”halaa minua, minäkin halaan sinua, olet mukava”. Arvokkaaksi hetken tekee myös se, ettei se tapahdu käskystä, vaan tämä palkinto on jokaisen ansaittava itse.